Nöje, romantik, ekologi och ekonomi
- med braskaminer får du lite mer av allt

Centralvärme är en fantastisk uppfinning men det finns inte särskilt mycket nöje eller romantik över den. Det gör det däremot med levande eld – även om den brinner bakom ett skyddande lager av glas i vardagsrummet. Samtidigt är braskaminens värme både miljövänlig och ekonomisk om du eldar med rätt ved och på rätt sätt.


Alla träslag är bra bränsle

Generellt så finns det inga träslag som är bättre än andra när du eldar med braskamin, men eftersom träslagens tyngd varierar är det även variation på hur de brinner. Lätta träslag är både enklare att klyva och att antända och därför är de lämpliga när du tänder brasan - å andra sidan brinner de snabbare än de tunga träslagen och ger något mindre värme. Därför är det klokt att kombinera lätta och tunga träslag om du vill elda ekonomiskt.

 
 

Bra ved är torr ved

Bra ved och upptändning är alfa och omega för att du ska få en positiv upplevelse av din kamin. Du kan förvara din ved utomhus hela sommaren, under ett tak eller en presenning, det viktigaste är att veden förvaras torrt. När höstvädret sätter in kan veden suga upp vatten från luften.

Trä – och enbart trä

Det är viktigt att slå fast att upptändning och eldning med mjölkkartonger eller annat hushållsavfall är skadligt för både miljö och braskamin. Samma gäller eldning med tryckimpregnerat eller på annat sätt behandlat trä. Du ska därför enbart använda torrt, obehandlat trä när du eldar och överlåta hushållsavfallet och liknande till sophantering och återvinning.