Ordlista

Skamol:

Isoleringsmaterial som påverkar förbränningstemperaturen i brännkammaren och därmed bidrar till en renare förbränning vid lägre effekt.

Luftspolning:

Förvärmd luft som förs ner över kaminglaset och motverkar och minimerar sotbildning på glaset.

Friskluftsstos:

Tillförseln av den luft som kaminen ska använda sig av för att brinna och fungera korrekt, hämtas utifrån. En friskluftsstos är ofta nödvändig i nya hus som oftast är mycket täta och där det kan skapas ett undertryck i huset som gör att braskaminen inte fungerar korrekt.

Konvektionskamin:

Fördelar värmen snabbt eftersom den utnyttjar kombinationen mellan den uppvärmda luften från kaminen och den kalla luften från golvet. Kaminens yta blir inte lika varm
som på en strålkamin.

Massugn:

Stor och tung kamin som avger värme långsamt (i motsats till konvektionskaminer) på grund av den stora lagringsmassan bestående av täljsten eller liknande.

Strålkamin:

Kamin som fördelar värmen långsamt.
 

Stål:

Allt stål som används i en Lotus-braskamin är kallvalsat kvalitetsstål.
Innan kaminen lackeras ”bombarderas” den med små stålkulor. Detta gör att stålet är fullständigt rent innan det lackeras. Lacken som används är en särskild värmetålig lack som följer med när kaminen utvidgas.

Täljsten:

Täljsten är ett mineral som förekommer i länder som Finland, Norge och Brasilien.
Kännetecknande för detta naturmaterial är den mjuka, levande ytan. Täljsten används ofta
i kaminer med värmelagring eller som sidobeklädnad på traditionella braskaminer, då det
har en fantastisk förmåga att lagra värme. Det är bättre än alla andra material på att bevara värmen i upp till många timmar och långsamt avge den efter att elden har slocknat.
Täljsten är ett naturligt material och den naturliga variationen i stenens struktur och yta bidrar till att göra varje sten och varje kamin unik.

Sandsten:

Sandsten är en sedimentär bergart bestående av sand och som skapats naturligt av vind och
vatten. Den finns i många olika ljusa nyanser och strukturer och ger därmed varje kamin en
unik prägel. Ytan är särskilt stark med en lite korning struktur som framhäver dess naturliga
skönhet. Sandsten används både till så kallade massugnar och som dekorativ sidobeklädnad på traditionella braskaminer. Sandsten har en unik förmåga att lagra värme för att sedan långsamt avge den igen.
Sandsten är ett naturligt material och den naturliga variationen i stenens struktur och yta bidrar till att göra varje sten och varje kamin unik.

Indian Night:

Som namnet antyder kommer Indian Night från Indien. Stenen som används är mörkare och
mer strukturerad i färgen än den traditionella täljstenen. Detta ger en yta som är särskilt
motståndskraftig och enkel att sköta om. Det är inte bara den vackra glöden som utmärker
det här speciella materialet – tack vare den höga densiteten har det en förmåga att lagra värme och långsamt fördela den som är helt fantastisk. Detta gör Indian Night till en både vacker och ytterst effektiv beklädnad/lagringsmassa på braskaminer.
Indian Night är ett naturligt material och den naturliga variationen i stenens struktur och yta bidrar till att göra varje sten och varje kamin unik.

Magic glas:

Lotus braskaminer med ”Magic”-glas är det allra bästa inom keramiskt glas.
”Magic” är beteckningen för det specialutvecklade glas som vi använder i våra luckor och som
beklädnad när man vill ha en utpräglat modern design.
Utvecklingen av glaset är ett resultat av ett årslångt och nära samarbete mellan Lotus och våra underleverantörer. Processen med att framställa Magic-glaset är ytterst tidskrävande och därför kan det bara tillverkas ett fåtal uppsättningar varje dag. Till skillnad från många andra producenter använder vi alltid dubbelglas i våra ”Magic”-luckor. Det innebär att värmestrålningen från glaset minskas och att temperaturen i brännkammaren ökas. Det är bland annat en del av Lotus Clean Burn Technology. Resultatet är en helt unik produkt.

Limestone:

Kalksten är en råvit sten. Den byggs upp naturligt på förhistorisk havsbotten, som består av en blandning av sand, koraller och 10% kalk. Detta ger en vacker sten med grå nyansskiftningar.

Varje sten är helt unik. Variationen i struktur och yta bidrar till att ge dig en enastående kamin och möbel.